Stor variation i inkomstpensionstillägget

Insändare 22 juli 2021 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Riksdagen har beslutat att höja pensionerna genom att införa ett inkomstpensionstillägg. Syftet är att människor som har arbetat ett helt liv med låg lön ska få en högre pension än vad de annars skulle få.

Det handlar om ett tillägg till den allmänna pensionen på mellan 0 och 600 kronor i månaden före skatt. För att få tillägget ska man ha fyllt 65 år, ha jobbat i Sverige i minst ett år och ha en allmän pension på mellan 9 000 och 17 000 kronor före skatt.

Det är alltså inte alla pensionärer som är berättigade till inkomstpensionstillägget. Och bland de som får tillägget kommer summan att variera stort och de flesta kommer inte att få maxbeloppet på 600 kronor före skatt. 

Vi på Pensionsmyndigheten kan i dag inte svara på vem som kommer att få tillägget och hur mycket var och en kommer att få. Det vet vi först i augusti, när beslut om tillägg tas.

Våra schablonberäkningar visar dock att ungefär 40 000 av Sörmlands 68 000 pensionärer kommer att få inkomstpensionstillägget. Av de som får tillägget kommer 33 procent att få maxbeloppet på 600 kronor före skatt. Ungefär 28 000 pensionärer i Sörmland kommer inte att få något inkomstpensionstillägg.

Det är många som undrar om de kommer att inkomstpensionstillägget och hur mycket de i så fall får. Vi på Pensionsmyndigheten kommer säkert att veta vilka som berörs först i augusti och då kommer vi att skicka ut besked via post eller digital brevlåda. Den första utbetalningen sker i september, tillsammans med utbetalningen av den övriga pensionen från Pensionsmyndigheten. Man behöver inte göra något själv för att få pengarna.

För den som vill veta mer om inkomstpensionstillägget vill jag tipsa om Pensionsmyndighetens digitala informationsmöten på pensionsmyndigheten.se. Håll också utkik efter brevet från oss i augusti.


Ämnen du kan följa
Läs mer!

Flens kommun på jakt efter ny näringslivschef – Mikael Larsson går i pension

Sörmlänningen Kate fick check från president Biden – då började problemen

Insändare: Förhalad lagändring ger fler pensionärer skattesmäll

Legendariska trafikpolisen Stefan Tranemyr slutar – har haffat fortkörare sedan 1983

Debatt: Ge pensionärer mer att leva på

Visa fler