Tryckerijätten Stibo tar nytt sjumilakliv

Trots en svajig grafisk bransch håller danska tryckerikoncernen Stibo stadig kurs. I februari rullar den nya tryckpressen igång.

Katrineholms kommun 9 november 2019 06:59

Sörmlands grafiska har genom årens lopp varit en av Katrineholms större arbetsgivare. Framtiden var oviss och oron stor när företaget gick i konkurs i januari 2016, men en månad senare klev den danska tryckerikoncernen Stibo Complete in som ny ägare.

För att rädda tryckeriverksamheten bantades personalstyrkan från omkring 200 till 80 anställda och i dag arbetar 90 personer på företaget.

– Vi på Stibo hade sett Sörmlands grafiska som vår största konkurrent. Många bolag var intresserade av att ta över när de gick i konkurs, men vi har haft möjlighet att investera och ser en ljus framtid i Katrineholm, berättar Palle Jacobsen.

Sedan 2016 är han vd för Stibo Complete i Katrineholm och veckopendlar från hemmet på Fyn i Danmark. På rundvandringen i tryckeriet möts han av glada hej-rop, men när Stibo tog över rådde förstämning i personalgruppen.

– Känslan var att "Nu kommer dansken och stänger ner", men vi gjorde en rejäl att-göra-lista när vi tog över och var tydliga med att vi ville vara kvar i Katrineholm. 

Sedan dess har mycket hänt. 2017 utökades produktionen med en 32-sidors heatsetpress som flyttades från Danmark. Tryckmetoden ”heatset” innebär att pappersbanan efter tryckning går igenom en varmluftsugn och värms upp för att "sätta" tryckfärgen och minska torktiden.

– Vi har alla miljömärkningar man kan ha i Sverige och det är en viktig fråga för våra kunder. För att ta tillvara på värmen från heatpressen har vi installerat en värmeväxlare och på så vis kan vi värma upp våra lokaler. Det har inneburit en enorm energibesparing.

Nästa sjumilakliv blir den 48-sidors heatpress som nu installeras och i februari 2020 ska den tas i drift. 

–  Det är ett jättejobb att installera den, den kom från Danmark i juli och sedan dess har arbetet pågått, berättar Palle Jacobsen.

Maskinen kommer att trycka tidningar för norska och svenska marknaden och kompletterar företagets 16- och 32-sidorspressar. I Katrineholm trycks allt från glossiga magasin till reklamblad och bland storkunderna finns bland andra Bonnier och Postnord.

– Stibo Complete är ett fullservicetryckeri och vi kan göra allt från layout till tryck och distribution, säger Palle Jacobsen.

I tryckeriet råder febril aktivitet. MAN-pressens slammer låter som en tvättmaskins centrifug på högvarv och de nytryckta tidningsomslagen löper så snabbt på falsen att det mest ser ut som färgglatt paketpapper.

Vid skärmaskinen arbetar Erik Franssén, som enligt egen utsago jobbat på tryckeriet "sedan Hedenhös".

– Jag och många med mig började på 1980-talet och det blir manfall om sju, åtta år när alla går i pension. Sedan Stibo tog över är vi mer flexibla mellan avdelningarna och gör flera olika saker, det är bra. Danskarna var det bästa som kunde hända oss, annars tror jag inte att vi hade varit kvar, säger han.

 Palle Jacobsen håller med om att de framtida pensionsavgångarna blir en utmaning på Stibo Complete.

–  Det är riktigt svårt att hitta kvalificerad personal, vi har bara 28 utbildade tryckare och alla är 55 plus. 

Att vara en attraktiv arbetsgivare är högprioriterat och enligt Palle Jacobsen har Stibo nöjda medarbetare och låg sjukfrånvaro.

–  Det gamla bolaget var väldigt toppstyrt. Nu har de i arbetsledande position sina kontor ute i produktionen och när danska medarbetare kommer till tryckeriet får de bo i de två hotellrum vi byggt i våra lokaler, berättar han.

Bakgrund: Stibo

Stibo grundades 1794 som Aarhus Stiftsbogtrykkerie och den danska kungen och kyrkan hörde till de första kunderna.

1966 förde tryckeriets ägare över alla sina andelar till en nybildad stiftelse vars syfte är att bidra till långsiktig utveckling och att säkra verksamhetens överlevnad. 

I dag driver stiftelsen en koncern med namnet Stibo som består av bolagen och Stibo Systems, CCI Europe och Stibo Complete.

Stibo Complete i Katrineholm har i dag 90 anställda. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Emma Eriksson

Ämnen du kan följa
Läs mer
Katrineholm

Halez Hussein vågade steget till eget och stortrivs

Katrineholm

Stort byggföretag i Katrineholm i konkurs

Katrineholm

Ägarna om Sörmländska bygg & betongs konkurs

Vingåker

Tydliga tecken på återhämtning för Factory outlet

Vingåker

Nu flyttar Sultans in på Factory outlet

Visa fler