Veronica gräver ner rötterna på ny mark

I december flyttar Veronica Gårdestig och hennes döttrar till en villa i Katrineholm. "Jag ska flytta hemifrån", säger hon.

Julita 19 oktober 2019 19:00

– Jag bor i föräldrahemmet och jag bor granne med mamma och pappa, förklarar Veronica Gårdestig, som nu lämnar Julita.

Både hon och hennes två blommor, Linnéa, 16, och Levicia, 13, ser fram emot att bli katrineholmare. Den nya villan ligger på Söder.

– Det ska bli roligt. Jag tänker att jag ska få ett socialt liv. Barnen börjar bli stora och skaffar sig egna liv. Även om jag fortfarande behövs så behövs jag inte på samma sätt som tidigare, vilket ger mig tid. Och det händer ju inte jättemycket här på kvällarna, säger hon.

Därför blir det lätt hänt att hon blir kvar på jobbet om inte tjejerna är hemma.

–  Jag tänker att det finns något mer i livet.

Samtidigt som flyttlasset går fyller Veronica Gårdestig 50 år. Hon har blandade känslor inför den stora dagen.

–  Den är spännande. Dels kan man ju vara ganska avslappnad, man kan ta det lite mindre allvarligt. Den känslan är skön. Samtidigt är det lite ångestladdat. Många byter ju karriär, säger att det är sista chansen. Det alternativet finns inte i min värld.

Veronica Gårdenstig har arbetat på Impecta fröhandel i 30 år. 2001 gick hon och hennes bror Michael in som delägare och 2005 tog de över verksamheten efter föräldrarna.

–  För Micke har det alltid varit självklart, men för mig var det inte alls självklart. Jag skulle inte bli fröhandlare, säger hon.

Veronica Gårdestig flyttade till Örebro, där hon hade sin pojkvän och började jobba med administration. Men efter en tid ringde hennes pappa och bad henne att komma hem och prova att arbeta i företaget en tid. Och på den vägen är det.

–  Det var ju jätteroligt. Jag har ingen utbildning till det här. Men jag har alltid älskat växter och jag har lärt mig allt från produktionsplanering till ledarskap.

Henne motto är "Hur svårt kan det vara", vilket kan vara frustrerande för omgivningen ibland.

–  Jag förstår inte att saker och ting kan vara omöjliga. Det går alltid att hitta lösningar, man måste bara vara lite kreativ ibland.

Som vd i företaget är Veronica Gårdestig ofta på resande fot.

–  När jag är ute och åker i Europa och träffar människor i branschen så möter jag  nästan enbart män som är 60 plus. Lite blir man klappad på huvudet tills man har bevisat att det finns lite kunskap, kompetens och erfarenhet där bakom.

Hon menar att det fortfarande kan vara en utmaning att vara kvinna och företagare. 

–  Är man företagsledare är det inte jättelätt att vara borta från jobbet. Jag har börjat jobba båda gångerna när mina döttrar varit två månader. Det är ett pris jag har fått betala för det här.

Tidigare i år blev Veronica Gårdestig och hennes bror Årets företagare. Nu är hon nominerad till utmärkelsen Årets kvinnliga stjärnskott. Det är en ära, tycker Veronica Gårdestig, men det är inte drivkraften.

–  Den största utmärkelsen är när kunderna återkommer med positiv respons. 

Fritiden tillbringar Veronica Gårdestig gärna i stallet. Hästar har alltid legat henne varmt om hjärtat. Yngsta dottern rider och mamma sitter både på läktaren och följer med när Levicia har stalljour. I våras avgick Veronica Gårdestig efter fem år som ordförande i Vingåkers ryttarförening.

–  Men det betyder inte att jag inte är engagerad längre. Hjärtat är fortfarande där. Och jag tycker att jobbet med barn och ungdomar, deras rätt till en aktiv fritid, är ett viktigt uppdrag för föreningslivet.

 –  Stallet är min ventil. Jag älskar hästar. Jag tycker om att bara vara nära dem. 

Mer om Veronica Gårdestig

Dricker helst: Vatten alla dagar i veckan och pärlande champagne till fest. 

Äter helst: Fisk och skaldjur och mycket grönsaker.

Lyssnar på: Jag är allätare när det gäller musik.

Tittar på: Brittiska deckare. Morden i Midsomer och Shetland är två favoriter.

Läser gärna: Feelgoodromaner och ledarskapsböcker.

Njuter av: En kram av mina barn, en mjuk hästmule mot kinden, en skogspromenad en vacker höstdag eller en mysstund framför brasan på vintern.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carina Bergius

Ämnen du kan följa
Läs mer
Sörmland

Stor efterfrågan på hundvalpar och katter under krisen: "Helt galet"

Katrineholm

Han har försett sörmländska företag med kaffe i 27 år

Vingåker

Utropet som räddade unika äppelträdet

Eskilstuna

Viktor Frisk utsatt för rånförsök: "Sjukt skärrad"

Gästkrönika

Allemansrätten ger frihet men kräver ansvar

Visa fler