Loppisfynd blev till pressat musikprojekt

Nicklas Johansson hittade en gammal vinylskiva på loppis. Det blev startskottet till ett unikt musikprojekt i Katrineholm.

Katrineholms kommun 15 oktober 2019 11:55

När Nicklas Jonsson först hittade Lp-skivan från 1973 med titeln "Katrineholmare" i en skivback på loppisen i Katrineholm, ville han inte ha den.

– "Vad är det där för skitskiva", tänkte jag och la tillbaka skivan i backen, berättar han. 

Men när Nicklas Johansson, som är musikhandläggare vid Studiefrämjandet, åkte ifrån loppisen började tankarna gå. Albumet som var utgivet av Fritidsstyrelsen i Katrineholm var ju en dokumentation av dåtidens lokala musikliv. Precis sådant som annars brukar väcka Nicklas Jonssons intresse. 

– Så jag ångrade mig och åkte tillbaka och köpte skivan. Den kostade 15 kronor.

På det nötta konvolutet med ett sepiabrunt flygfoto över ett dåtida Katrineholm, kan man läsa om artister som Lars Olsson som spelat in "Miljövisan", Vännevadsflickorna som sjungit in "Julitavalsen", Philip Widén, Spelmanslaget och Katrineholms manskör. Några av de medverkande på Lp:n är fortfarande verksamma, andra artister och grupper har fallit i glömska. 

Nicklas Jonsson fick idén att skapa en motsvarande platta som visar hur musiklivet i Katrineholm ser ut i dag. Han vände sig till Katrineholms kommun och fick ett bidrag på 30 000 kronor för att genomföra projektet "Katrineholmare 2".

– Då var nästa steg att sondera och fundera på vad vi ville ha med, säger Nicklas Jonsson.

En ambition har varit att visa bredden, både när det gäller artister och musikstilar. Därför medverkar Katrineholms kammarkör sida vid sida med hiphoppare från Perrongen, rock- och popband som repar i Inferno och Visans Vänner. 

Musiken är inspelad i två av Studiefrämjandets studior i Flen och i Balsta musikslott i Eskilstuna, förutom Kammarkören som spelades in live i Katrineholms kyrka. Inspelningarna har fått en professionell mastring innan de graverades  och förevigades på svart vinyl. 

Just det - "Katrineholmare 2" finns endast som Lp-skiva, i en upplaga på 200 exemplar. 

– Banden och artisterna har tillgång till sina inspelningar och kan lägga ut dem i sociala medier eller på strömningstjänster, men vi kommer bara att ge ut materialet på vinyl, säger Nicklas Jonsson, som  hoppas att projektet kan inspirera till att plocka fram sina gamla grammofoner och vinylskivor.

Den 7 december är det releasefest på Perrongen i Katrineholm.

– Hittills är sju av banden och artisterna klara för att komma och spela sin låt live. Då säljs också skivan, säger Nicklas Jonsson.

Katrineholmare 2

Medverkande: 

Walla Rockers, Visans Vänner, Abdirahman Xidig, Stage Band, Misch Masch, Katrineholms Kammarkör, Henrik Ohlssons Band, Vem Snöar, Thylacine, The Wankers, Mr Punchy´s och Norra Promenaden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Catarina Nitz

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Katrineholm

Åtalad utpressare hotade att "snitta" kronofogdar

Katrineholm

Dahlström (S): Kan bli aktuellt med kommunvarsel i coronas spår

Katrineholm

Körde drograttfull – döms till dagsböter

Katrineholm

Katrineholmsföretag i konkurs efter fjällprojekt

Replik

Kommunerna kan inte få gå fria från ansvar

Visa fler