Britta Carlsson i Julita har stilla insomnat

Britta Carlsson, Julita, har avlidit i en ålder av 95 år. "Mormor fanns där när vi var små", berättar barnbarnet Susanne Claesson.

Julita 31 oktober 2019 20:49

–  Hon gjorde varm choklad på riktigt vis. Under tiden som hon värmde mjölken så åt vi upp kakaosmeten och mormor skrattade och gjorde mer smet, minns Susanne Claesson.

Britta Carlsson föddes i Husby Rekarne men växte upp i Julita. När hon träffade kärleken Pelle flyttade hon till Katrineholm. Här arbetade Britta Carlsson under en period på ett kafé och här föddes parets dotter Lis-Marie. På 60-talet gick flyttlasset tillbaka till Julita, närmare bestämt till Paris där Britta Carlssons bror bodde.

Britta Carlsson var hemmafru under många år. Hon tog hand om huset, som innehöll två lägenheter. 

–  Det var ett stort hus. Mormor städade och lagade mat och morfar och hennes bror fixade utvändigt, berättar Susanne Claesson

Under sena 70-talet började Britta Carlsson att arbeta på Julita gård. Hon säsongsarbetade som städare och sålde entrébiljetter.

–  När morfar dog 1985 lade hon ner jobbet, säger Susanne Claesson.

På fritiden tyckte Britta Carlsson om att sjunga i kör. Under många år var hon medlem i Julita kyrkokör. Hon var också aktiv i en syjunta. Hon tyckte om att sy, brodera och väva mattor. Hon var också med i en läsecirkel.

Britta Carlsson hade tre barnbarn.

–  Mormor var alltid med när familjen träffades, säger Susanne Claesson.

Vid många tillfällen var det Britta Carlsson som bakade till fikabordet.

–  Hon bakade fantastiska kakor och när man frågade om receptet på något fick man de mest omöjliga svaren. Det var "en nypa" av det ena och "lite" av det andra, vilket gjorde att det var helt omöjligt att baka lika goda kakor som mormor gjorde, säger Susanne Claesson.

I juli fyllde Britta Carlsson 95 år. Födelsedagen firade hon hemma tillsammans med familjen, vänner och tårta. 

På äldre dar tyckte hon om att åka runt och titta på de platser som hon bott på eller som hon besökt tillsammans med maken Pelle.

– När vi åkte förbi Paris där hon, morfar och hennes bror bodde blev hon irriterade för hon hade solen i ögonen så hon såg inte så bra som hon hade velat, berättar Susanne Claesson.

Britta Carlsson bodde på ett par adresser i Julita innan hon flyttade till Almgården i augusti i år, efter att hon brutit lårbenet. Hon avled stilla i sömnen i mitten av oktober.

Britta Carlsson sörjes närmast av dotter Lis-Marie och mågen Per-Åke samt barnbarnen Susanne, Malin och Johan med familjer. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carina Bergius

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Katrineholm

Katrineholmsprofilen Jan Hagström har gått ur tiden

Sörmland

Ett sörmländskt dödsfall i covid-19 senaste veckan

Peter Söderström till minne

Julita

Svarthuvad snigel observerad i Julita – myndighet uppmanar till våld

Sven-Axel Blomkvist till minne

Visa fler