Tredje man misstänkt för grov dubbelvåldtäkt

Ett rattfylleri i södra Sverige har lett fram till en tredje misstänkt för dubbelvåldtäkten på Tosterön 2015. Häktningsförhandling hålls under torsdagen.

Strängnäs 20 november 2019 12:33

En tredje person är misstänkt för inblandning i den grova dubbelvåldtäkten på Tosterön, natten mot den 23 augusti 2015.

– Vi hade tre dna-träffar. Två män är fällda och dömda till rätt långa fängelsestraff. Nummer tre kan vi nu ha fått identifierad, säger Lars Franzell, chef vid avdelningen för grova brott i Eskilstuna och Strängnäs.

För en tid sedan körde mannen, som nu är 25 år gammal och hemmahörande i Kalmars län, rattfull i södra Sverige.

– Den här herren bodde vid tiden för våldtäkten på Mälarblick. Hans dna överensstämmer till 99,9 procents säkerhet med den som lämnats på brottsplatsen och kvinnan, säger Lars Franzell.

Dna-matchningen i Kalmar gjordes i början av förra veckan. Mannen anhölls i sin frånvaro i fredags. I måndags greps och anhölls han.

– Det genomfördes på ett lugnt sätt, efter en kontakt mellan honom och polisen. Han kom självmant till polisen för att gripas, berättar åklagare och förundersökningsledare Immanuel Winbergh.

Winbergh begärde under onsdagen mannen häktad, på sannolika skäl misstänkt för den grova våldtäkten. Häktningsförhandling hålls i Eskilstuna tingsrätt under torsdagen.

Dubbelvåldtäkten inträffade på gångvägen mellan Frejastråket och Sundbyvägen, precis bakom Svenska hem arena. Efteråt flydde kvinnan, som då var 33 år gammal, mot Enköpingsvägen, där hon utsattes för ytterligare en våldtäkt av två andra män.

I september 2015 greps och anhölls en 31-årig och en 39-årig man, som båda var asylsökande och bodde på asylboendet Mälarblick. Dna från sperma knöt dem båda till brottet.

Den 1 december 2015 dömdes 31-åringen till fyra års fängelse för grov våldtäkt. 39-åringen fick fängelse i två år och sex månader samt utvisning. Efter att åklagaren överklagat domen skärpte hovrätten straffet för 31-åringen, till fem års fängelse och utvisning.

Tidigt i utredningen säkrade alltså polisen dna-spår från en tredje man.

– Huruvida 25-åringen är den tredje gärningsmannen hoppas jag den pågående förundersökningen kommer kunna besvara. Dna-träffen och omständigheten att han bodde i närheten av brottsplatserna är två pusselbitar i den utredning som nu pågår, säger Immanuel Winbergh.

Mannen förhördes under tisdagen och onsdagen, och han förnekar brott. Vilka utredningsåtgärder som nu vidtas vill Immanuel Winbergh inte säga, men personer som tidigare har förhörts i utredningen kan behöver höras på nytt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Camilla Lillsebbas

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Malmköping

Lugnare sommar efter stök under vinter och vår

Flen

Kopparplåtar stulna från Stadshusets tak

Katrineholm

Körde drograttfull – döms till dagsböter

Sörmland

Flygbolagen: De är bäst och sämst på återbetalningar

Katrineholm

Fick böta för dubbla fortkörningar

Visa fler