Julens hjältar öppnar sitt hem för andra

Alla ska kunna fira jul tycker Charley Ulfvin och öppnar sin dörr på julafton. Hon bjuder på gemenskap, paket och mat.

Vingåkers kommun 15 november 2019 06:03

– Det är ju gemenskap som julen handlar om. Ingen kan hjälpa alla, men alla kan hjälpa någon, säger Charley Ulfvin om sin familjs inbjudan till julfirande.

Det ulfvinska hemmet på Slottsgatan är 348 kvadratmeter stort och rymmer många. Till vardags är det Charley, 6-åriga Eleanor, 27-åriga Nathalie med sambon Marcus, 22-åriga Alex och 18-åriga Eva och fyra hundar i hushållet. 

Hur många det blir under julen är oklart,  men förberedelserna är redan i full gång. Tillsammans håller de tvåbenta på med att sortera och gallra bland prylar och kläder. Allt som inte behövs ska säljas på en garageloppis i slutet av månaden.

– Pengarna ska vi använda till att bjuda någon eller några på jul hos oss. Vi är långt ifrån rika, men delar med oss av det vi har, berättar Charley Ulfvin.

I olika Facebookgrupper har familjen spridit sin inbjudan. Genom att ta kontakt med Charley eller Nathalie kan man meddela sitt intresse för sin egen eller någon annans räkning.

– På julafton ska ingen tvingas sitta ensam hemma eller på en parkbänk och frysa. Julen ska bjuda på glädje, inte ångest.

Den som firar jul med Charley Ulfvin och hennes familj utlovas mys och gemenskap, traditionell julmat och julklappar. 

Hela familjen står bakom inbjudan och tycker att det är en självklarhet att släppa in andra människor i gemenskapen och bjuda på sina traditioner.

Julfirandet börjar under uppesittarkvällen med filmen "Grinchen – julen är stulen", och klädsel av granen. Julafton inleds med tomtegröt. Sedan blir det pyssel och spel, tjejerna i familjen åker till stallet och bjuder hästarna på knäcke. Julmaten äter de ihop med Kalle Anka.

– Det enda vi inte har på julbordet är lutfisk, det har jag aldrig förstått mig på. Vi hjälps åt att göra i ordning maten. Glöggkannan kommer att vara varm från morgon till kväll, det doftar så gott.

Sen väntar paket till alla. 

Familjens inbjudan har fått många tummar upp på Facebook, och några har hört av sig och vill bidra på olika sätt. En kvinna har erbjudit sig att göra julgodis och andra har frågat hur de kan hjälpa till. 

– Vill någon bidra med julklappar eller matkassar så är det välkommet. Blir det något över kommer vi att ge det till Familjehjälpen i Katrineholm.

Charley Ulfvin är noga med att inte döma någon, men har ett krav på sina julgäster:

– Jag tycker inte att alkohol hör ihop med jul, och det är en nykter jul som gäller hemma hos oss.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carina Ekdahl

Ämnen du kan följa
Läs mer
Katrineholm

Centrum har fått nya ställplatser för husbil

Katrineholm

Fortsatt få smittade inom vård och omsorg

Sörmland

Stor överdödlighet på äldreboenden i Sörmland

Stockholm

Tusentals i protest i Stockholm

Vingåker

Hastigheterna ska sänkas i kransorterna

Visa fler