Satsa mer på personlig assistans

Sörmland 29 oktober 2019 05:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

LSS och den personliga assistansen är en livsavgörande frihetsreform för människor med funktionsnedsättning. Den ska ge människor rätt att leva, inte bara överleva.

Men rätten är i dag under ständigt hot. Människor lever i husarrest. Allt fler barn med omfattande funktionsnedsättning har förlorat sin personliga assistans. Regeringens svek knäcker föräldrar och barn tvingas in på barnboende. Det som tidigare kallades institution. Det är ovärdigt och oacceptabelt.

I M/KD-budgeten förra året påbörjade vi en renovering av assistansen. Då slog vi fast det självklara, att matning och andning är grundläggande behov. Men regeringen har förhalat lagändringen. Det krävs nu krafttag för att återupprätta LSS.

Men januaripartierna prioriterar inte ens LSS i sin gemensamma budget. Det krävs 1,15 miljarder kronor 2020-2022 utöver vad januaripartierna anslår, enbart för att täcka lönekostnaderna för assistenterna. De väljer i stället att lägga nästan två miljarder kronor på friår och drygt sex miljarder kronor per år på slopad värnskatt.

Vi prioriterar annorlunda. När man inte har oändligt med pengar måste de som är i störst behov av samhällets stöd komma först. Utöver en höjning av schablonen föreslår vi lagändringar för att säkerställa att samtliga grundläggande behov blir assistansgrundande i sin helhet. Vi föreslår även en höjning av garantinivån i sjuk- och aktivitetsersättningen med 2 000 kronor per år. Vi stärker därför drygt 6 miljarder kronor mer än regeringen till dessa ändamål under perioden 2020-2022.

Ett välfärdssamhälle värt namnet måste ge stöd till dem som behöver det mest. Vi måste tillbaka till ett samhälle där människovärdet sätts i centrum. Vi kompletterar därför våra budgetsatsningar med förslag som kommer stärka friheten och delaktigheten i samhället för personer med funktionsnedsättning. Kristdemokraterna kommer fortsätta vara en stark röst för samhällets mest utsatta.

Pia Steensland (KD)

Riksdagsledamot för Sörmland och partiets talesperson för funktionshinderfrågor

Marian Loley (KD) 

Partiavdelningsordförande Katrineholm, Partidistriktsstyrelseledamot Sörmland 

Regionfullmäktige, Sörmland


Ämnen du kan följa
Läs mer!
Sörmland

JO utreder kommunernas kritiserade mörkläggning

Sörmland

Tredje generationens Orbison rockar loss: "Gitarren är verkligen hans bästa vän"

Sörmland

Antikroppstester mer än dubbelt så dyra i Sörmland: "Olyckligt"

Sörmland

SMHI: Risk för tromber i hela Sörmland

Sörmland

Följde rådet från 1177 – dog sex timmar senare

Visa fler