Storpublik på tung och lerig "kåsa"

Novemberkåsan 2019 är till ända och kan summeras som svår, blöt, kall och alldeles underbar.

Karlskoga kommun 1 december 2019 20:30

– Visst är det mysigt, hörs i publikleden, då tusentals människor står och huttrar i ett mörkt gyttjehål sen lördagskväll. Årets sträckor var koncentrerade kring Gröndals Motorstadion vilket resulterade i att den beräknade publiken om cirka 25000 rörde sig i närområdet. 

Även om inget är givet så syntes det tydligt från start att den nu niofaldige vinnaren av Kåsan, Joakim Ljunggren från Karlskoga, hade en enda målsättning på sin KTM. Tempot var brutalt men samtidigt bemästrade han skogarna kring Eskilstuna på ett mycket elegant sätt. Niklas Persson, även han från Karlskoga, förpassade dock Ljunggren till en andraplats efter sträcka fyra. Men under natten visade Ljunggren vem som bestämde och lyckades till sist vinna med 13 minuter och 51 sekunder över sin klubbkamrat. Då hade han totalt kört nästan åtta timmar. Genom sin nionde seger i Novemberkåsan och med ytterligare en inteckning plockade han även hem en tredje kåsa.

Bästa lokala föraren blev SMK Södermanlands Richard Alun, på sin BETA-hoj. Richard låg fyra under de ljusa sträckorna men tappade lite tid och placeringar under eftermiddagen och kvällen till en slutlig femteplats bland seniorerna (sexa totalt) efter nästan nio timmar. Han hade en fin attack ute i spåret som noterades av såväl publik som konkurrenter.

– Vi kunde lika gärna ha kört tävlingen i badhuset, så blött, vi har haft mycket tekniska bekymmer, trasiga drev, bromsar, ja allt, jag trodde aldrig så många som 44 skulle nå mållinjen och heder åt den som kom in sist i morse, nästan dubbla körtiden mot vinnaren, sa en ledbruten Alun. 

Bästa debutant blev 15:e placerade Fredrik Karlsson från arrangörsklubben SMK Södermanland. Klubbkamraten Melker Oscarsson visade att han var att räkna med. Melker tvingades dock bryta med två sträckor kvar.

Björkviks MC Patrik Sjöberg på sin KTM visade klass. Den tuffa slingan klarades av på ett snyggt sätt och en 24:e plats bärgades till sist av Sjöberg. Bästa damåkare blev Hanna Berzelius från Linköping på sin Husqvarna. Hon slutade på en 40:e plats och fick motta den nyinstiftade Damkåsan.

– Jag är så trött i hela kroppen, har inte haft några tekniska bekymmer, men kört omkull några gånger och fastnat i kärren, men publiken har varit snabb att hjälpa mig loss, sa en lycklig Hanna vid prisutdelningen. 

Av de 167 startande kom 44 i mål, ett bevis för hur tuff årets Kåsa verkligen var.  

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Pierre Skytt

Ämnen du kan följa
Läs mer
Enduro

Jonny ger sig ut för sin första Novemberkåsa

Enduro

"Kåsan" får vandringspris för damer

Enduro

Enduro-SM avslutat för lokala förare