Barbro förverkligade drömmen om ett eget kafé

Barbro Claesson på Barbros café är inte den som räds utmaningar. Under sitt liv har hon vågat språnget många gånger.

Björkvik 9 oktober 2019 06:30

Under en kupol av kristallkronor småspråkar gästerna över kaffekopparna på Barbros café mittemot Ingvaldstorps handelsträdgård. Sedan det öppnades i juli 2018 är det Barbro Claessons andra hem.

– Jag har alltid tyckt om att baka och det har varit något av en dröm att ha sitt eget café, berättar hon.

Barbro Claesson är född och uppvuxen på ett litet familjejordbruk i Järna som yngst av fyra döttrar.

–  Det var som i det gamla bondesamhället, höet hässjades och mamma konserverade. Jag var den som hade lantbruksintresset och satt bredvid pappa i traktorn.

När det var dags att välja till gymnasiet var Barbro redigt skoltrött.

–  Jag valde konsumtionslinjen med hemvårdsinriktning, "hemmafrulinjen". Det var mycket baka, laga mat och hushållsekonomi.

Efter examen jobbade hon i storkök, men som 19-åring gjorde hon ett lappkast.

– Jag har alltid älskat kor och fick för mig att jag skulle bli avbytare. Jag gick ett år på Finsta lantbruksskola och när jag var klar åkte jag runt och jobbade på fem mjölkgårdar och stortrivdes.

Barbros dotter Lina föddes 1990 och mammalivet krockade med avbytartjänsten. I stället arbetade hon i köket på en gruppbostad i Solåkrabyn.

1993 träffades hon av Amors pilar i Broby, då hon mötte sin Mattias.

– Jag var mycket hos min syster Kerstin som bodde i Björkvik och vi var på dans i Broby. Mattias verkade helt rätt och det var han. Vi åkte mellan varandra ett halvår innan Lina och jag flyttade ner. 

 

I Björkvik fick hon jobb inom hemtjänsten och lärde sig både att hitta i sin nya hembygd och knöt många vänskapsband.

– Det gick snabbt att rota sig och det var lätt att komma in i samhället. Både Mattias och jag är föreningsmänniskor och då kommer man andra nära. 

Barbro började jobba extra som servitris på Hedenlunda slott och på konferensanläggningen Gripensnäs och blev fast anställd efter några år. 1995 utökades familjen med sonen Elias och 1998 föddes Hugo.

–  2005 kände jag att jag ville göra något annat och sa upp mig på vinst och förlust. Det var väl en 40-årskris, skrattar Barbro.

"Något annat" blev företaget Barbro i Lövstens bak o mat och förutom att sälja fikabröd och smörgåstårtor ordnande Barbro med begravningskaffe.

– När RUT-avdraget infördes 2007 hoppade jag på det och började även städa. Att RUT bara är för rika stämmer inte, mina kunder var tanter som behövde hjälp med det hemtjänsten inte gör, som att putsa fönster.

Städuppdragen blev allt fler och efter några år blev det för slitigt. I stället turade Barbro och dottern Lina och sålde bakverk och heminredning på marknader vid sidan av mat- och bakuppdragen.

Första fröet till Barbros kafé planterades på nyårsafton 2015 när makarna Claesson svängde förbi handelsträdgården.

– På hemväg pratade vi om att det var märkligt att de inte hade något kafé och hur häftigt det vore att starta ett. Jag ringde och frågade och Lena Johansson nappade på idén. 

 

Det lilla kafeet Barbro haft i tankarna blev i slutänden ett stort nybygge. Innan det stod klart hade Barbro hunnit driva sommarkafeet Munterhuset i Vrena en säsong och det har hon fortsatt med. 

– Jag har det bästa av två världar, mitt lilla kafé med omaka kaffekoppar i gamla bykhuset och finkafeet i Ingvaldstorp. Jag och personalen är inga utbildade bagare eller konditorer, utan glada amatörer som skrattar åt våra misstag. Som när bakverk ser jättefina ut i ugnen, men blir platta som pannkakor när man tar ut dem. 

Mer om Barbro

Familj: Maken Mattias och barnen Lina, Elias och Hugo och barnbarnet Saga.

Bor: på gården Lövsten i Björkvik.

Arbete: Driver Barbros kafé i Ingvaldstorp året om och kaféet Munterhuset i Vrena under sommarsäsongen.

Uppdrag: är med i bygdegårdsföreningen, bygdekommittén och kyrkofullmäktige samt sitter i styrelsen för stiftelsen Stjärnholm.

Fritidsintressen: Träffa släkt och vänner och fynda gamla bruksföremål på loppis. "Jag önskar att jag hade mer tid att vara ute i skogen, men jobbar jämt".

 

 

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Emma Eriksson

Ämnen du kan följa
Läs mer
Sörmland

Inga nya coronadödsfall i länet – 46 vårdas på sjukhus

Hälleforsnäs

De gjorde ett besökt i naturens skafferi

Personligt

Abborrfisket räddas – 20 000 skarvar ska bort

Personligt

Lite läkemedelsrester i europeiskt kött

Personligt

Jagad älg stångade jägare på motorväg

Visa fler