Spelarna upprörda efter Valla IF:s beslut

Med 25 spelare avslutade Valla IF årets säsong i mitten av division sju. Men nu har styrelsen valt att lägga laget på is på grund av saknad av föreningskänsla.

Valla 20 november 2019 21:00

– De ska lägga ner A-laget, eller i alla fall lägga det på is så länge. Det är typ samma sak som att lägga ner det. Vi har typ inte fått hört någonting egentligen, dem har inte sagt någonting till oss, säger Emil Wallin, spelare i Valla.

Beslutet att lägga ned A-laget i Valla IF kom plötsligt, men spelarna i föreningen har känt att det varit på gång under ett par säsonger.

– Det känns inte som att vi är så omtyckta i klubben, säger Calle Dahlqvist.

– Nej de har alltid klagat på oss. Det har alltid varit någonting och dem har nästan pushat för att vi ska sluta liksom, det känns som det, säger Emil.

Spelarna berättar att de är ungefär 25 spelare i A-laget och alla är emot det här beslutet. Om man frågar styrelsen, som tog beslutet på egen hand, så har det inte med antal villiga spelare att göra.

– Det är för få killar från orten, det är tydligen anledningen. Sen att vi hjälper till för lite. Men vi har varit 10-15 pers varje gång vi har städat. Folk känner sig inte riktigt välkomna heller. Det har känts lite som typ rasism, en del killar har inte varit sugna på att komma ner och hjälpa till. Det var tydligen deras anledning, en jävligt dålig anledning tycker jag, säger Emil Wallin.

Styrelsen själva använder just begreppet föreningskänsla som det som föranlett beslutet att lägga ned seniorverksamheten.

– Sen har det varit ganska mycket samarbetssvårigheter som gör att det här arbetet av att försöka få till någon slags gemensam syn på det inte har fungerat, säger en styrelsemedlem från Valla IF som vill vara anonym.

För styrelsen spelar det ingen roll att det finns 25 spelare som vill spela för Valla IF då dem inte anser sig kunna stå bakom seniorverksamheten som bedrivs idag.

– Vi ser inte att vi ska kunna stå för det laget för ungdomarna som ska kunna se upp till det här laget. Det följer inte den föreningsidén vi har.

Spelarna menar att laget har fungerat väldigt bra för att integrera nyanlända, där Jawid Karimi och Javad Hosseini är två som tagit sig in i samhället genom laget.

– För oss som inte har svensk bakgrund är det ett bra ställe att komma in i samhället. Vi lär oss mycket, språk, kultur och skapar kontakt. Det är jättebra, säger Javad Hosseini som varit kapten för Valla under de senaste åren.

Men nu kommer det försvinna.

– Ja det kommer försvinna. Vi vet inte vad som händer med dem som är yngre, säger Javad.

Vallas styrelse håller med om att integreringen till samhället är en positiv aspekt av A-laget som inte kommer finnas längre.

– Men som det är nu måste vi kunna stå för den verksamhet som bedrivs och det funkar inte med nuvarande upplägg. Vi har försökt de senaste tre åren i alla fall att få till en förändring, men det spelar ingen roll, vi blir motarbetade hur vi än försöker. Vi har inte sett någon annan lösning, säger styrelsemedlemmen.

Styrelsemedlemmen menar att beslut som tagits i styrelsen har ignorerats av A-laget. Hen menar att det finns flera exempel att dra på sådana händelser men nämner inte någon under intervjun.

Enligt spelarna har styrelsen försökt utnyttja att laget bestått av många spelare med invandrarbakgrund och dålig inkomst. Bland annat genom att tvinga spelarna betala medlemsavgift tidigare än övriga i föreningen för att se om laget faktiskt hade spelare till en kommande säsong.

– De visste att folk hade svårt att få tag i pengar eftersom de inte har så mycket pengar från Migrationsverket, de försökte pusha en gräns, de har försökt med allt, säger Emil Wallin.

– Nu har de höjt avgiften också. De har hela tiden försökt att lägga ned laget, fyller Javad Hosseini på med.

Spelarna hävdar att beslutet att lägga ned Vallas A-lag inte har diskuteras med spelare eller ledare. Styrelsen menar att diskussionen har först i många år och att ledare har bjudits in till dem två senaste styrelsemötena där frågan skulle lyftas, utan återkoppling.

– Där var det ingen som återkopplade, varpå det blev aldrig något möte. De har liksom aldrig varit intresserade på att mötas heller, säger en styrelsemedlem.

När Valla IF nu kommer vara utan ett representationslag så lämnas spelarna i ovisshet om vad dem själva ska göra, men även vad som händer med samhället Valla.

– Folk här omkring har blivit upprörda när dem hört att det ska läggas ned, det är inte bara vi som är upprörda. Hela samhället blir ju drabbade. Vad händer med bygden och spelarna liksom? Småttingarna har inga att se upp till eller någonting, det känns som att det förstör för hela klubben och bygden, säger Emil Wallin.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Viktor Runsten

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Fotboll

Hyllar Mjällbys succéman: Glada att ha honom

Fotboll

Dramatisk vändning när PSG slog ut Atalanta

Fotboll

Beijmo återvänder till Malmö FF

Fotboll

Ljungskile starkast i bottenmötet mot AFC

Fotboll

Förlust för Högsjö i toppmötet med Baggetorp

Visa fler