Tacksägelse med familj och mycket mat

Thanksgiving i USA: Färgglad mat och att samla familjen. Jonathan Mann i Sköldinge berättar om sina minnen av högtiden.

Sköldinge 28 november 2019 07:45

Jonathan Mann kommer från delstaten South Dakota i norra USA, men bor nu i Sköldinge. Han och hans familj firar inte den amerikanska högtiden Thanksgiving, eftersom de är Jehovas vittnen, men han berättar om firandena under uppväxten.

– Min mamma är kock, jag har många minnen från maten. Nästan alla äter kalkon, men man kan ha skinka också. Jag vet många som röker kalkonen, det tar flera timmar. Det är väl det moderna sättet att involvera männen i matlagningen, säger han och skrattar. 

Till middagen förekommer olika, ofta ganska färgglada, tillbehör. 

– Man äter pekannötspaj, sötpotatis, pumpapaj, zucchinibröd och bananbröd, ugnsrostade morötter. En del har surkål och brysselkål. 

Vanliga svenska kalkoner är inte så stora som de amerikanska Thanksgiving-kalkonerna, men förra året köpte Jonathan Mann och familjen en tolvkiloskalkon från en uppfödare i Stockholm. 

– Det är få som köper så stora kalkoner i Sverige. 

Dagen är ett sätt att umgås, säger Jonathan Mann. Familjerna samlas, lagar mat ihop, en del maträtter, som kalkonen, tar många timmar. Efter måltiden kan familjerna göra julkakor, kanelsnurror tillsammans. Man äter nötter och dricker "eggnog", en slags drink med ägg och mjölk, med eller utan alkohol. 

Numera går få i kyrkan i samband med tacksägelsedagen, berättar Jonathan Mann, snarare har shoppingen tagit över. 

– Black friday blir större och större. Familjer kan gå upp klockan ett på natten och åka och julhandla tillsammans på Black friday. 

Thanksgiving

Thanksgiving, som i USA firas den fjärde torsdagen i november ska inte blandas ihop med den svenska tacksägelsedagen, som firas den andra söndagen i oktober. 

Sedan 1600-talet har Thanksgiving firats, till åminnelse av de umbäranden tidiga nybyggare från Europa drabbades av på den nya kontinenten och den hjälp nybyggarna fick av ursprungsbefolkningen den första vintern. 

Thanksgiving innehåller också inslag av årlig skördefest. 

Källa: Engelskspråkiga wikipedia. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Cecilia Tuohy

Ämnen du kan följa
Läs mer
Katrineholm

Han har försett sörmländska företag med kaffe i 27 år

Livsstil & fritid

Färgstarkt och smakrikt

Livsstil & fritid

Slipp smittan – boka hela butiken själv

Livsstil & fritid

Fylld kyckling

Katrineholm

Tre anklagas för alkohollangning till ungdomar

Visa fler