Byggde broar med ett mischmasch av musik

När Katrineholms kammarkör höll höstkonsert i Musikens hus på onsdagkvällen bjöds det på ett verkligt mischmasch av musik.

Katrineholms kommun 24 oktober 2019 14:50

"Bridge of songs" var den formella rubriken då kören samarbetade med bland annat Kulturskolans världsmusikband, MischMasch och gäster som Marina Deshli och kompositören och körledaren Elisabeth Ask.

Katrineholms kammarkör inledde med ett estniskt stycke och en minimalistisk tonsättning av Pär Lagerkvist innan den sjöng ett nyskrivet verk med koppling till Katrineholm. Stycket "Jag hoppas att servitrisen förstår" är en tonsatt dikt av poeten Wafai Laila som bor i Katrineholm. Wafai Laila skrev dikten när han var nyanländ i Sverige på flykt från Syrien. År 2015 bodde han i Norrköping och dikten, som handlar om hur han ensam, utsatt och utan ett fungerande språk, gick till ett kafé i ett försök att bryta sin isolering och nå fram till någon annan människa.

Wafai Laila berättade själv för publiken om sina sittningar på kaféet och hur det kom sig att det första ordet han lärde sig på svenska blev "god morgon".

Elisabeth Ask har skrivit musiken och i händerna på Katrineholms kammarkör blev verket ett på en gång gripande och vackert med humoristiska och absurda vändningar.

Kören hade som sagt bjudit in flera gäster. Däribland Marina Deshli som sjöng tillsammans med oudspelaren Fadi Kutaini. Tillsammans framförde de bland annat libanesisk populärmusik. 

Kulturskolans världsmusikgrupp MischMasch tog också stor plats i programmet och spelade låtar från flera världsdelar och i olika genrer.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Catarina Nitz

Ämnen du kan följa
Läs mer
Sörmland

Intensiv lönehelg för polisen – mycket stök och fylla

Katrineholm

Interaktiv muralmålning på Norr invigd: "Flirtar lite med annan offentlig konst"

Recension

Mor är inte rar - men gör så gott hon kan

Kultur och Nöje

Konstnären Christo död

Kultur och Nöje

Musikindustrin pausar i protest mot polisvåld

Visa fler