Affärsskola för unga i Flen

26-årige Bilal Al Batin från Syrien har en idé om att starta en ekologisk fisk- och grönsaksodling. Genom en affärsskola för unga i Flen har han fått många tips på vägen mot eget företag.

15 maj 2019 15:32

Bilal Al Batin kom till Sverige 2015. Han har erfarenhet från Syrien av arbete med grönsaker och djur. I affärsskolan har han bland annat fått lära sig om var han kan vända sig för att få information om olika saker kring företagande i Sverige.

– Jag har fått information om hur banken tänker, säger han.

Har du tjänat på att vara med i affärsskolan?

– Ja, jag tycker att det har varit jättebra för mig.

Bilal är en av 18 unga personer som har deltagit i affärsskolan som drivits ideellt av Annika Löfgren. Annika Löfgren är med i föreningen Sisters in business som tidigare har ordnat liknande affärsskolor i Eskilstuna och Stockholm.

– Nu jobbar jag här på Prins Wilhelmgymnasiet 40 procent som lärare i entreprenörskap. Efter ett tag på skolan märke jag många elever kom till mig och pratade om sina idéer, berättar hon.

– Till slut blev det ganska många elever så att då tänkte jag att vi kanske ska starta en affärsskola.

Efter att ha stämt av idén med Flens kommun drog Annika Löfgren igång affärsskolan på Skjortan där vuxenutbildningen ställer upp med lokaler. Deltagarna, som alla har invandrarbakgrund, har träffats vid nio tillfällen under perioden mars till maj.

– Vårt syfte är att de ska utveckla entreprenöriella kompetenser, säger Annika Löfgren.

– Vi har jobbat med samarbetsförmågan genom olika teambuildingövningar.

Affärsskolan har även haft föreläsare, till exempel lokavårdsexperten och författaren Jan Stegmann som föreläst om städbranschen som en möjlig karriärväg.

– Du kanske inte måste plugga här i fem år utan du kan börja jobba någonstans och jobba dig upp, säger Annika Löfgren.

Kommunens integrationskoordinator Sara Branegård har föreläst om presentationsteknik och berättat om ett nytt projekt.

– Vi i Flens kommun håller på med ett projekt som heter kommunal språkvän och det innebär att medarbetare så småningom kommer kunna som en friskvård vara språkvän åt en nyanländ, säger Sara Branegård.

Efter att kursen avslutats hjälper Annika Löfgren deltagare som vill fortsätta sin resa mot eget företag att komma vidare.

– Vi håller på att boka in de som vill på rådgivning med Coompanion och Nyföretagarcentrum.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joachim Sorbe