Kyrkan skulle värmas upp inför en konsert

Vit rök från ett kyrktorn väckte oro på torsdagskvällen. Men kyrkan skulle bara värmas upp inför en konsert.

Den vita röken från Floda kyrka hade en naturlig förklaring. "Ju kallare det är desto värre ser det ut", förklarar Johanna Johansson, vaktmästare i kyrkan.

Den vita röken från Floda kyrka hade en naturlig förklaring. "Ju kallare det är desto värre ser det ut", förklarar Johanna Johansson, vaktmästare i kyrkan.

Foto: Stina Järperud

Flodafors2019-11-08 12:51

Det var vid 21.20-tiden på torsdagskvällen som räddningstjänsten larmades till Floda kyrkan sedan ett par personer slagit larm om att det kom vit rök från ett kyrktorn.

Det som först befarades vara en brand i kyrkan visade sig vara rök som kom från en värmepanna.

Johanna Johansson är en av två vaktmästare som arbetar i kyrkan. Hon förstod dock direkt att det inte handlade om någon vanlig brand. 

– Det här har hänt förr. Det är tur att man bor nära så att man hinner springa upp och möta räddningstjänsten så att de inte sprutar vatten i skorstenen.

Pannrummet ligger under kyrkan. Röken leds via en kanal genom tornet. I tornet finns för övrigt en trappa som leder till orgelläktaren.

– Det ryker extra mycket när pannan går för fullt, vilken den gjorde vid det här tillfället, inför en konsert i kyrkan, berättar Johanna Johansson.

Pannan är programmerad för att det ska bli varmt i kyrkan till vissa tidpunkter

– Jag tror att det var 12,5 grader i kyrkan under dagen och sedan ska det upp till 18-19 grader. Kyrkan är stor att värma upp och då går pannan extra hårt, förklarar Johanna Johansson.

Kyrkan i Flodafors, en katedral i gotisk stil, är en av landets största landsbygdskyrkor.

– En annan kollega bor ännu närmare. Hon sprang ut när räddningstjänsten kom och ropade att hon har nycklar, så att de inte skulle bryta upp dörren. Hon misstänkte också att det var pannan, säger Johanna Johansson.

Räddningtjänsten kontrollerade pannrummet och återvände därefter till stationen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!