Lyssna på föräldrarna om fritids i Baggetorp

Debatten om den planerade flytten av Lönnens fritids från Baggetorp till Marmorbyn fortsätter.

Debatten om den planerade flytten av Lönnens fritids från Baggetorp till Marmorbyn fortsätter.

Foto: Per Hellgren

Debatt2020-05-05 05:17
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på debattinlägg 28 april ”I Marmorbyn får barnen ett fritidshem i god miljö”.

Det är beklagligt att ni väljer att upprepa det som redan står i nämndunderlaget som svar. Om ni hade haft en bra dialog med oss föräldrar hade ni också förstått de argument vi har och insett varför ert underlag är tunt. Det är klart det väcker negativa känslor när ni inte lyssnar och kommer med vettiga argument.

Lokalfrågan och det pedagogiska arbetet vill vi utveckla här i Baggetorp. Det är klart det går att få till både en bra miljö och pedagogisk verksamhet i Baggetorp, den som säger något annat har en dålig pedagogisk insikt. Det handlar om vilja och att satsa på att utveckla den nuvarande verksamheten.

Likställighetsprincipen som ni hänvisar till är ett konstigt argument. Jag är ganska säker på att den inte ska användas på det sättet: att vi får två fritidshem att välja mellan. 

Varför har de andra tätorterna skolor? 

Varför lades den ner i Baggetorp? 

Vi kan vända den principen mot ert beslut i stället ganska lätt om den ska tolkas som ni gör. Principen innebär att ni ska behandla alla invånare på samma sätt, vilket ni gör nu, eftersom Baggetorp inte har en skola i närheten. Det finns ett fritidshem som ligger i bussanslutning till skolan. Då närmar man sig en service alla andra tätorter har.

Enligt skollagen så ska fritidshemmet ligga i anslutning till skolan. Vi är övertygade om att detta inte heller kommer vara några bekymmer. Ser man till att ha samma lösning som i dag med bussar blir den i anslutning. 

Här handlar det om vilja att se till att fritidshemmet kommunicerar med skolan och förstärka samarbetet. Vi har varit i kontakt med Skolverket om frågan och fått det allmänna svaret att varje enskild kommun är fri att tolka ”vad närhet till skolan innebär”. Även här ligger beslutet upp till er politiker i kommunen och ni kan inte gömma er bakom några skollagar.

Eftersom ni vet att det kommer att vara ett möte med oss till våren, eller jag citerar "ytterligare möten" som kan tolkas till flera, undrar jag när de är och med vilka föräldrar? Våren är snart slut och det finns inget möte inbokat vad vi vet. Föreningen Aktivt Baggetorp har önskat ett möte, om beslut tas att flytta fritidshemmet, där vissa praktiska frågor önskar lösas.

I Finspång var en liknande situation. Där lyssnade kommunen på invånarna och fritidshemmet blir kvar. De kommer inte bryta mot några skollagar för det. Där vågar de satsa och lyssna. Vore kul om ni tänkte likadant.

Johan Karlsson
Representant Aktivt Baggetorp

Hans Ekelund
Ordförande Aktivt Baggetorp