Nostalgi, solidaritet och böcker med Roland

Roland Blomkvist Àr mannen bakom Nostalgi i Kuriren. Men han Àr ocksÄ en grubblande bokÀlskare som sÀtter rÀttvisa högt.

Roland Blomkvist arbetar pÄ Katrineholms kommunarkiv och berÀttar i Katrineholms-Kuriren om bilder som finns i arkiven. Privat Àr han en litteraturÀlskare som hyr en extra lÀgenhet Ät sin boksamling.

Roland Blomkvist arbetar pÄ Katrineholms kommunarkiv och berÀttar i Katrineholms-Kuriren om bilder som finns i arkiven. Privat Àr han en litteraturÀlskare som hyr en extra lÀgenhet Ät sin boksamling.

Foto: Carina Ekdahl

Katrineholms kommun2019-09-28 08:32

Nostalgi...

Sedan 2012 har Roland Blomkvist skrivit historia i Katrineholms-Kuriren under vinjetterna Det var dÄ och Nostalgi. Artiklarna utgÄr oftast frÄn bilder han hittat pÄ sin arbetsplats i Katrineholms kommunarkiv. UtifrÄn bilderna berÀttar han om Katrineholms mÀnniskor, hus och stans utveckling.

NĂ€r Roland Blomkvist ska berĂ€tta sin egen historia börjar det pĂ„ en arrendegĂ„rd under Ericsberg. För bondsonen Roland Blomkvist förĂ€ndrades mycket julen 1972.  

– USA anvĂ€nde hela helgen till att bomba Hanoi sönder och samman. DĂ„ tog jag politisk stĂ€llning.

RĂ€ttvisa, solidaritet och alla mĂ€nniskors lika vĂ€rde Ă€r lika stort i dag för Roland Blomkvist.  

– NĂ€r folk ser filmer om andra vĂ€rldskriget förfasas de över hur judarna behandlades. Samma mĂ€nniskor tycker att vi ska skicka tillbaka krigsflyktingar utan att vi vet vad som hĂ€nder med dem nĂ€r de Ă„tervĂ€nder.

Han ser hur samhÀllets vÀrderingar gÄr i cykler och hur fattiga i dag blir fattigare och rika blir rikare. Att samhÀllsklyftorna och frÀmlingsfientligheten ökar.

– Rasistiska kommentarer har blivit vanliga och man förvĂ€ntas att hĂ„lla med. Det finns mĂ€nniskor som jag inte pratar sĂ„ mycket med lĂ€ngre. Det var sĂ„ det började i Tyskland ocksĂ„, först skitsnack och sedan lögner.  

Efter gymnasiet i Katrineholm lockade vĂ„rdyrken, men den tidens syn pĂ„ manligt och kvinnligt stĂ€llde till det. Som ung var han inte beredd att bli kallad syster Roland.  

Via socialförvaltningen i Katrineholm landade Roland Blomkvist pÄ kommunarkivet 2000. Historieintresset hade han redan, och kunskapen om Katrineholms utveckling delar han gÀrna med sig av. Förutom i Nostalgi-artiklar i Kuriren hÄller han föredrag med bildspel och gör utstÀllningar. Lusten till bokstÀverna och orden kommer frÄn ett stort litteraturintresse som tog fart i 20-ÄrsÄldern.

All sorts skönlitteratur och historiska fackböcker konsumeras i hög takt och han har runt 5 000 band i sin samling. Svenska proletÀrförfattare Àr en röd trÄd i samlingen; Vilhelm Moberg, Jan FridegÄrd, Ivar Lo-Johansson och Moa Martinsson hÄller han högt.

– Det handlar om den lilla mĂ€nniskan mot den starka, och om hur elĂ€ndigt folk hade det. Det kanske Ă€r en pĂ„minnelse om att man sjĂ€lv har det ganska bra?  

– Kerstin Ekman Ă€r ocksĂ„ en stor författare för mig.

För att slippa dubbletter har han gjort ett register över samlingen. Det börjar Ă€ndĂ„ bli trĂ„ngt i böckernas lĂ€genhet, och Roland Blomkvist konstaterar att han snart mĂ„ste börja gallra. Först kommer deckarna, som han lĂ€ser för spĂ€nningens skull, att fĂ„ ge plats för nya fynd.  

Böckerna fÄr inte plats hemma, utan har fÄtt en egen lÀgenhet. DÀr sitter han ocksÄ och skriver.

– Tangentbordet fungerar som min terapeut. Jag skriver mest för byrĂ„lĂ„dan.  

För sina artiklar i Katrineholms-Kuriren har Roland Blomkvist blivit dubbelt prisad i Ă„r. Först tilldelades han Arkiv Sörmlands arkivpris, för att sedan fĂ„ Katrineholms-Stora Malms kulturpris.  

Roland Blomkvist beskriver sig sjÀlv som en grubblare. Han försöker tÀnka igenom saker, och har tagit beslut som att undvika att flyga för miljöns skull.

Trots att grubblaren Roland Blomkvist ser ett samhÀlle i en förÀndring, som han har mÄnga Äsikter om, Àr han positiv.

– Allt löser sig pĂ„ ett eller annat sĂ€tt. Det har det alltid gjort, och kommer alltid att göra.

Allt frÄn betyg till tidningar finns sparat pÄ Katrineholms kommunarkiv. I slutet av 1800- och början av 1900-talet gavs Katrineholms Tidning ut.
Allt frÄn betyg till tidningar finns sparat pÄ Katrineholms kommunarkiv. I slutet av 1800- och början av 1900-talet gavs Katrineholms Tidning ut.
Roland Blomkvist

Ålder: 63 Ă„r

Bor: bostadsrÀtt i NÀvertorp

Gör: arkivassistent pÄ Katrineholms kommunarkiv

Aktuell som: berÀttar om gamla bilder i Katrineholms-Kuriren

Intressen: litteratur Àr mitt stora intresse

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!