Ikväll är det dags för världens största miljömanifestation, Earth Hour. Under en timme ska vi släcka lamporna som en påminnelse om att vi måste hjälpas åt att rädda klimatet. Och vägen dit är förändrade vanor i vardagen. De flesta av oss belastar klimatet betydligt mer än vad vi borde genom bland annat maten vi väljer och sätten vi reser på.
Precis som många andra gick jag häromdagen in på Världsnaturfondens hemsida och testade min livsstil: hur mycket utsläpp orsakar jag? Resultatet: jag är en riktig klimatbov. Jag lever som om det fanns mer än fyra jordklot att tillgå vad gäller resurser.
Vad jag framförallt borde förändra är mitt sätt att resa. Jag bilpendlar till jobbet och är på så vis med och orsakar 20 procent av Sveriges totala nationella klimatutsläpp på ett år. Så mycket av utsläppen i landet kommer från biltrafiken.
Att bilen är en riktig miljöbov vet de flesta av oss. Lika så att flygresor spyr ut saker i luften som på sikt riskerar att bli jordens undergång. Den miljösmarta uppmanas istället att välja tåget och Världsnaturfonden lär oss att en tågresa mellan Stockholm och Göteborg ger 20 000 gånger mindre klimatpåverkan än om motsvarande resa genomförs med flyg. Den som väljer flyget framför tåget (eller för den delen även framför bilen) skyller ofta på tiden. Det går så mycket fortare med flyget.
Men om 20 år kan det se annorlunda ut. Då kanske vi en lördag som denna kliver på tåget i Katrineholm, är snart framme i Norrköping och byter där till det nya höghastighetståget, som tar oss till Göteborg på mindre än två timmar. Det här tåget planeras kunna gå i upp emot 320 kilometer i timmen.
Regeringens plan är att bygga nya höghastighetsbanor i Sverige och just nu pågår förhandlingar. Viljan är att värva in fler som ser nyttan med nya, snabba järnvägar. En delegation, som kallas Sverigeförhandlingen, reser runt i landet och håller dialogmöten med människor för att få inspel till den rapport med slutsatser som ska läggas fram i maj.
”Människor behöver förstå varför vi ska göra det här”, förklarade Catharina Håkansson Boman (C) som är en av dem som leder Sverigeförhandlingen och som i veckan höll dialogmöte i Nyköping för att höra vad Sörmland anser om höghastighetsbanorna. Argument som hörs för höghastighetsbanorna handlar framförallt om att de ger en regionförstoring. Gränsen för hur långt vi kan nå inom en rimlig tid förlängs och hamnar kanske till och med utanför landets gränser. Regeringen vill att de planerade höghastighetsbanorna ska skapa nya jobbtillfällen, bli en kraft som ger ökat bostadsbyggande och som ökar integrationen. Men det handlar förstås också om att se nyttan för miljön och det finns forskning som visar att satsningar på moderna, snabba tåg minskar flygresorna och utsläppen. Men kritiska röster pekar också på att höghastighetsbanorna knappast ger någon större miljövinst i slutändan.
I december är tanken att regeringen ska få slutrapporten och sedan fatta beslut. Oavsett vad slutrapporten säger så står det klart att tåg är smartare än både flyg och bil.
Senast 2050 är målet att vi ska leva på ett vis som gör att vi inte förbrukar mer resurser än vad vårt jordklot klarar. Och för att nå dit behöver vi ändra oss allihop. Sex av tio unga oroar sig för klimatet minst en gång i veckan och var femte ung kvinna är vegetarian för klimatets skull, visar Världsnaturfondens nya klimatrapport. Men vi vuxna är mer blasé: knappt hälften funderar kring hur klimatet kommer att påverka vår framtid.
Ikväll släcker jag lyset klockan 20.30. Gör du?