Nu gör vi Sverige tryggare och rikare!

InflationsbekÀmpningen har varit den enskilt viktigaste uppgiften för den moderatledda regeringen.

InflationsbekÀmpningen har varit den enskilt viktigaste uppgiften för den moderatledda regeringen.

Foto: Fredrik Sandberg /TT

Debatt2024-04-18 15:26
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Svensk ekonomi befinner sig fortsatt i en lĂ„gkonjunktur, men det Ă€r tydligt att inflationsbekĂ€mpningen haft effekt. NĂ€r inflationen nĂ€rmar sig mĂ„lnivĂ„n behöver fokus i den ekonomiska politiken successivt flyttas mot att genomföra nödvĂ€ndiga reformer för att göra Sverige rikare och tryggare. 

Att just inflationsbekĂ€mpningen har varit den enskilt viktigaste uppgiften för senaste Ă„rens ekonomiska politik Ă€r naturligt. Inflationen har pressat hushĂ„ll och företag, och vanliga löntagare har fĂ„tt se flera Ă„rs löneökningar utraderas. Även vĂ€lfĂ€rden har pressats hĂ„rt av inflationen, och att stötta den var den enskilt största satsningen i den vĂ„rbudget som presenterades i veckan. Av nĂ€stan 17 miljarder kr i reformer lĂ€gger regeringen 6,5 miljarder kronor pĂ„ att stötta landets regioner och kommuner.

MĂ„nga prognoser talar dock för att vi kan börja nĂ€rma oss mĂ„lgĂ„ng med inflationsbekĂ€mpningen. I takt med att inflationen sjunker tillbaka mot mĂ„lnivĂ„n behöver dĂ€rför Ă€ven fokus i den ekonomiska politiken skifta, till att leverera reformer som gör Sverige tryggare och rikare. Det Ă€r glĂ€djande och vĂ€lkommet att den vĂ„rbudget som presenterades i veckan innehĂ„ller flera sĂ„dana satsningar. 

För att Sverige ska bli rikare behöver vi en politik som ökar produktiviteten och stĂ€rker hushĂ„llens köpkraft. Vi behöver Ă„terupprĂ€tta arbetslinjen och genomföra strukturreformer för att höja tillvĂ€xten. Betydande delar av dessa Ă„tgĂ€rder ligger framför oss, inte minst i form av forskningspropositionen och infrastrukturpropositionen. Redan i vĂ„rbudgeten satsar regeringen dock drygt 1,3 miljarder kronor pĂ„ jobb och infrastruktur, bland annat i form av satsningar pĂ„ sommarjobb för ungdomar och pĂ„ yrkesutbildningen. 

Samtidigt mĂ„ste vi hantera det alltmer allvarliga sĂ€kerhetslĂ€ge som rĂ„der, bĂ„de i vĂ„r omvĂ€rld och hĂ€r hemma. I vĂ„rbudgeten tillför vi medel för att rusta bĂ„de det civila och militĂ€ra försvaret, sĂ„vĂ€l som till ytterligare stöd till Ukraina. Med regeringens politik kommer vi under Ă„ret att tillföra försvaret totalt 27 miljarder kronor mer Ă€n 2023, och vi kommer dĂ€rmed att nĂ„ Natos krav pĂ„ tvĂ„ procent av BNP. 

I vĂ„rbudgeten tillför den moderatledda regeringen nĂ€stan tvĂ„ miljarder kronor till Ă„tgĂ€rder för att motverka gĂ€ngen och den grova organiserade brottsligheten. Enbart KriminalvĂ„rden tillförs 1,4 miljarder kronor under detta Ă„r, för att myndigheten bĂ€ttre ska kunna anpassa sin verksamhet efter de skĂ€rpta straffen. Samtidigt satsar vi pĂ„ ett krafttag mot den kriminella ekonomin, sĂ„vĂ€l som pĂ„ ett förstĂ€rkt förebyggande arbete. Under denna mandatperiod kommer rĂ€ttsvĂ€sendets sammantagna anslag att öka frĂ„n drygt 62 miljarder kronor till över 90 miljarder kronor 2026. 

Det kommer att ta tid att knĂ€cka den grova organiserade brottsligheten och genomföra de strukturreformer som krĂ€vs för en Ă„terupprĂ€ttad arbetslinje och högre tillvĂ€xt. Den moderatledda regeringen har dock med denna budget visat att man har bĂ„de viljan och planen att genomföra den politik som krĂ€vs för att bygga ett tryggare och rikare Sverige. 

Edward Riedl (M)
Finansutskottets ordförande

Ann-Sofie Lifvenhage (M)
Riksdagsledamot, Sörmland

Anna af Sillén (M)
Riksdagsledamot, Sörmland